Храната без глутен всъщност не е напълно свободна от глутен. Объркващо, нали?
В по-голямата част от света, за да бъде етикетирана храна без глутен, тя трябва да съдържа по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен. Това означава, че храната без глутен не е лишена от глутен. В него има само малки количества, които се считат за „безопасни“ за ядене от хора с целиакия.
Цьолиакията е автоимунно заболяване, което засяга приблизително 1 на 100 души в Обединеното кралство. Когато хората с цьолиакия консумират глутен, имунната им система унищожава власинките в тънките им черва, което означава, че те не могат да абсорбират хранителни вещества.
Но колко глутен е безопасно за консумация от целиакия?
Няма договорено количество глутен, което хората с целиакия могат да ядат, преди да навреди на червата им. Някои проучвания показват, че консумацията на глутен под 10 mg на ден може да причини симптоми, докато други предполагат, че 80 mg не причинява вреда.
Едно нещо от това е ясно: всеки е различен и хората трябва да знаят собствените си граници.
ТТова прилича както консумацията на алкохола. Хората научават по трудния начин за своите граници, но повечето хора в крайна сметка достигат точка, когато разбират колко могат да понесат.
Ако една храна има 20 ppm глутен в нея, това се равнява на 0,002%, или казано по друг начин, 20 mg глутен във всеки килограм или около 10 mg в 500 g хляб. С други думи, колкото повече храна консумирате с 20ppm глутен, толкова повече глутен консумирате.
Това, което човек с целиакия трябва да прецени, е колко милиграма глутен може да консумира, преди да получи реакция; като се има предвид, че някои хора нямат видими външни ефекти.
Интересното е, че Celiac UK заявява: „Хората с целиакия могат да ядат неограничени количества продукти с глутен на ниво от 20 ppm или по-малко.“
Това изглежда контраинтуитивно, като се има предвид, че всяка целиакия има различен праг на глутен.
Компаниите не трябва да декларират точно колко глутен има в храните без глутен – те просто трябва да гарантират, че е под 20 ppm.
Тъй като съм човек, който произвежда смес от пълнозърнесто безглутеново брашно, знам, че когато тествам моето брашно, получавам цифра колко части на милион глутен съдържа (за тези, които се интересуват, е 5 или по-малко).
Свързах се с Genius, Nairns, Schar, Honeybuns и Celia, които всички отговориха на молбата ми и казаха, че техните продукти са със средна стойност под 5ppm. Други компании обаче не отговориха на молбата ми.
Ако следвате диета без глутен и все още имате симптоми, може би е време да погледнете колко преработена храна без глутен ядете. Може просто случайно да ядете твърде много глутен, без да осъзнавате.
Ако обичате конкретен безглутенов продукт, но все още изпитвате симптоми, разговаряйте с производителите, за да разберете колко глутен съдържа.
И разбира се, ако симптомите ви не отшумяват, независимо колко внимателни сте с глутена, говорете с медицински специалист.
Информация: Интернет