Има много информация около преминаването към безглутенова диета, като всички – от знаменитости до професионални спортисти, рекламират предимствата на диетата без глутен. Но тези диети не са за всеки. Д-р Селви Раджагопал, специалист по вътрешни болести и затлъстяване, обяснява рисковете и ползите от намаляването на глутена и споделя как можете да съставите план за здравословно хранене.
Какво представлява диетата без глутен?
Безглутенова диета изключва всякакви храни, които съдържат глутен , който е протеин, открит в пшеницата и няколко други зърна. Това означава да се ядат само цели храни, които не съдържат глутен, като плодове, зеленчуци, месо и яйца, както и преработени храни без глутен като хляб или паста без глутен.
„Глутенът е протеин, който се среща естествено в определени храни, но може също да се добавя към храни по време на обработка за текстура“, обяснява Раджагопал. Глутенът може да се използва като свързващ агент и ароматизатор, така че понякога можете да го намерите в храни, които не бихте очаквали. В допълнение към храни като пица, тестени изделия, зърнени храни и печени продукти, глутенът може да бъде във всичко – от соев сос и сладолед до определени лекарства, козметични продукти и хранителни добавки.
Някои хора смятат, че без глутен означава да не ядете никакви въглехидрати, но това не е така. Много храни, които съдържат въглехидрати, като ориз, картофи и боб, не съдържат глутен.
Кой трябва да яде диета без глутен?
Хора с целиакия
Диета без глутен е необходима за хора с цьолиакия , автоимунен отговор на глутена, който кара тялото да атакува тънките черва, причинявайки болка в корема, гадене, подуване на корема или диария. Хората с цьолиакия не могат да понасят глутен под каквато и да е форма и трябва да спазват диета без глутен до края на живота си. Ако имате целиакия и случайно ядете глутен, вероятно ще изпитате същите симптоми, които сте имали преди да спрете да приемате глутен.
Хора с чувствителност към глутен
Друго състояние, което може да накара някой да изключи глутена от диетите си, е чувствителността към глутен, която не е целиакия, понякога наричана непоносимост към глутен. „Нямаме ясна дефиниция за непоносимост към глутен или ясен начин да я обясним“, казва Раджагопал. „Знаем, че някои хора ядат нещо, което съдържа глутен, и след това не се чувстват добре.“
Важно е да не приемате, че стомашно-чревното дразнене е резултат от глутена. Ако смятате, че може да имате непоносимост към глутен, Rajagopal препоръчва да работите с лекар и регистриран диетолог, за да стигнете до дъното на вашите симптоми.
„Няма тест за непоносимост към глутен, така че можем да опитаме процес на елиминиране като диета с ниско съдържание на FODMAP “, казва Раджагопал. Това е временен план за хранене, който елиминира много храни, които могат да раздразнят червата, включително продукти на основата на пшеница. Ако глутенът е източникът на дразнене, може да забележите подобрение на симптоми като:
- подуване на корема
- Запек или диария
- Умора
- Газ
- Стомашни болки
Хора, които са алергични към пшеница
Хората с алергия към пшеница трябва да избягват определени храни, съдържащи глутен, но не заради глутена. Пшеницата предизвиква имунен отговор в телата им, което може да причини симптоми като кожен обрив, главоболие или кихане. Те все още могат да ядат глутен в други зърна, включително ечемик и ръж.
Можете ли да отидете без глутен, за да отслабнете?
Хората, които приемат диета без глутен, често губят тегло, но обикновено това се дължи на факта, че те също така премахват много преработени храни и рафинирани въглехидрати, които съдържат глутен. Ако спрете да ядете глутен, за да отслабнете, важно е да наблюдавате размера на порциите си, да правите редовни упражнения и да ядете много цели храни като плодове, зеленчуци и постни протеини.
Има ли рискове да опитате диета без глутен, ако нямате целиакия?
Ако изключите целия глутен от диетата си, има риск да пропуснете питателни пълнозърнести храни, фибри и микроелементи. Получаването на достатъчно пълнозърнести храни в диетата ви е особено важно, ако сте изложени на риск от сърдечни заболявания или диабет. Пълнозърнестите храни могат да намалят нивата на холестерола и дори да помогнат за регулиране на кръвната захар. В допълнение, някои храни, съдържащи глутен, са източници на важни витамини и минерали, като витамини от група В, желязо и магнезий.
Имайте предвид, че някои преработени храни без глутен съдържат големи количества нездравословни съставки като натрий, захар и мазнини. Консумирането на тези храни може да доведе до наддаване на тегло, промени в кръвната захар, високо кръвно налягане и други проблеми. Така че етикетът без глутен не прави непременно храната здравословна.
Ако нямате цьолиакия или стомашно-чревно раздразнение, Раджагопал препоръчва да премахнете силно преработените храни от диетата си, преди да премахнете глутена. Добавете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб или тестени изделия и постни протеини. Много хора установяват, че се чувстват по-добре само като се хранят по-добре, а не като премахнат глутена.
Ще претърпя ли отказ от глутен, ако започна да ям без глутен?
Няма научни доказателства, които да предполагат, че хората действително преминават през „оттегляне“, когато спрат да ядат глутен. Някои хора съобщават за чувство на замаяност, гадене, силен глад и дори безпокойство и депресия, когато внезапно преминат от яденето на много глутен към безглутеновата консумация. Тези симптоми обикновено изчезват след няколко седмици на диета без глутен, но говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако продължават.